ΠΥΓΜΑΧΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Α.Σ. ΙΩΝΕΣ

Πυγμαχία

Η Πυγμαχία (μποξ) είναι ένα από τα παλιότερα αθλήματα/πολεμικές τέχνες, με ιστορία πάνω από 5000 ετών. Ο Α.Σ. ΙΩΝΕΣ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Πυγμαχία, εξασφαλίζοντας και τη συνεργασία του προπονητή της Εθνικής Ομάδας και καθηγητή στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Στέφανου Κωνσταντινίδη, ενώ και ο υπεύθυνος προπονητών του συλλόγου μας, Ηλίας Ασπιώτης είναι μέλος της ομάδας ομοσπονδιακών προπονητών από τον Απρίλιο του 2012.

 

Ιστορική εξέλιξη της πυγμαχίας

Η πυγμαχία υπήρχε από το 5000 π.Χ. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα πυγμαχαίω που σημαίνει μάχομαι με την πυγμή. Επίσημα τη συναντάμε στον Όμηρο, στους αγώνες των Φαιάκων που οργάνωσε ο Αλκίνοος. Η εξέλιξη της πυγμαχίας σαν πολεμική τέχνη και άθλημα προέρχεται από τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Τότε χρησιμοποιούσαν δερμάτινα γάντια αλειμένα με λάδι καθώς και σάκους δερμάτινους και προστατευτικά δερμάτινα καπέλα που τα έλεγαν αμφοταϊπ. Επίσης χρησιμοποιούσαν προστατευτικές μασέλες για τα δόντια.

Οι κανόνες της πυγμαχίας στην αρχαιότητα ήταν:

 • Στον αγώνα οι πυγμάχοι χρησιμοποιούσαν ειδικά γάντια (τσεσταχ). Δεν είχαν μεταλλικά βάρη πάνω στα γάντια (όπως είχαν οι θηριομάχοι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).
 • Οι πυγμάχοι αγωνίζονταν γυμνοί και αρχικά στο γήπεδο απαγορευόταν να πηγαίνουν γυναίκες.
 • Επιτρεπόντουσαν χτυπήματα μόνον στο κεφάλι, όχι στο σώμα.
 • Δεν υπήρχε διακοπή στον αγώνα. Οι πυγμάχοι αγωνίζονταν μέχρι που ο ένας να μην μπορεί να συνεχίσει.
 • Στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες αν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πυγμάχων, σταματούσαν τον αγώνα για να ξεκουραστούν.
 • Μετά από πολύωρο αγώνα, αν και οι δύο πυγμάχοι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν, τότε μετά από κλήρωση ο ένας χτυπούσε τον άλλον χωρίς ο δεύτερος να χρησιμοποιήσει άμυνα.
 • Ο ηττημένος έπαιρνε βραβείο ενώ ο νικητής ήταν ασφαλισμένος για όλη του τη ζωή και του έκαναν άγαλμα.

Για πρώτη φορά η πυγμαχία μπαίνει στους Ολυμπιακούς αγώνες το 688 π.Χ.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η πυγμαχία μετατρέπεται σε βαρβαρικό άθλημα (υπήρξαν και θάνατοι αθλητών) με αποτέλεσμα τη βελτίωση της άμυνας. Έχουμε την ενστικτώδη χρήση των πλάγιων κτυπημάτων ενώ τα ευθεία κτυπήματα ήταν εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων. Η πυγμαχία θεωρείτο πολεμική τέχνη και άθλημα μαζί και η ενασχόληση με αυτήν οδηγούσε στην ανάπτυξη του θάρρους, της δύναμης, της αποφασιστικότητας και της αντοχής. Η σύγχρονη τεχνική στην πυγμαχία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο πυγμάχος Τάσος Θεάθεος πυγμαχούσε για 20 χρόνια και νίκησε 1400 αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι οτι σε μια μέρα κατάφερε να πάρει 10 αγώνες.

Εξέλιξη της τακτικής και άνοδο στην τεχνική συναντάμε γύρω στο 1700-1800 μ.Χ. όπου συναντάμε την πυγμαχία να είναι το αγαπημένο άθλημα των Άγγλων. Αυτοί θεωρούν τον συμπατριώτη τους Τζέημς Φιγκ ιδρυτή της σύγχρονης πυγμαχίας. Στα χρόνια αυτά συναντούμε την πυγμαχία και στην Ιταλία, τη Ρωσία κλπ. Στο τέλος του 18ου αιώνα διοργανώνονται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες. Εξαιρετικός πυγμάχος με μεγάλη φήμη για την εποχή του υπήρξε ο Ντανιέλ Μεντόζα το 1792. Δε στηριζόταν τόσο στη φυσική δύναμη όσο σε διαφορα τεχνικοτακτικά μέσα τα οποία εφάρμοζε με επιτυχία στους αγώνες. Αργότερα ο Μεντόζα γίνεται από τους καλύτερους δάσκαλους πυγμαχίας στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία.

Μετά το Μεντόζα στην περίοδο 1788-1795 κορυφαίος πυγμάχος θεωρείται ο Τζων Τζακσον που έπαιρνε πάντοτε τη νίκη στο πρώτο 10λεπτο του αγώνα. Υπήρξε ο δάσκαλος αριστοκρατών, όπως ο Λόρδος Μπάϋρον. Το 1798-1809 καλύτερος πυγμάχος ήταν ο Μπέλγκερ που θεωρήθηκε φαινόμενο αφού αγωνιζόταν από 16 χρονών. Ήταν γρήγορος, εύστροφος, δυνατός στα χτυπήματα και καλός στην αντεπίθεση.

Στην Αμερική και την Αυστραλία, την πυγμαχία εισήγαγε ο Μέις. Στην Αμερική η πυγμαχία γνώρισε γρήγορη εξέλιξη, χάρις στα μεγάλα κέρδη που αποκόμιζαν οι νικητές. Έτσι αναπτύχθηκαν νέες μέθοδοι και τακτικές. Οι βραχύσωμοι πυγμάχοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα πλάγια χτυπήματα και να προσπαθούν να μπαίνουν σε κοντινή απόσταση. Το 1869 διοργανώθηκε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα με νικητή τον Αμερικανό Μακ Κωλ εναντίον του Άγγλου Άλλεν. Το 1865 δημιουργείται ο πρώτος ερασιτεχνικός κανονισμός από το μαρκήσιο Κουήνσμπερι.

Οι κανόνες ήταν:

 • Ριγκ τετράγωνο με διαστάσεις 7,20 Χ 7,20 μέτρα.
 • Απαγορεύεται οι αντίπαλοι να παλεύουν ή ο ένας να κρατάει τον άλλο.
 • Η διάρκεια των γύρων είναι 3 λεπτά με ένα λεπτό διακοπή.
 • Αν ένας από τους πυγμάχους πέσει κάτω, είναι υποχρεωμένος να σηκωθεί μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα για να συνεχίσει ο αγώνας.
 • Αν ένας από τους πυγμάχους κρέμεται στα σχοινιά και τα πόδια του δεν ακουμπούν στο έδαφος, τότε θεωρείται οτί είναι πεσμένος κάτω.
 • Στη διάρκεια του αγώνα, κανείς δε μπορεί να μπει μέσα στο ριγκ.
 • Αν σκιστεί ή ξεδεθεί ένα από τα γάντια, τότε διακόπτεται ο αγώνας για να αλλαχτεί.
 • Αν ένας από τους πυγμάχους γονατίσει, θεωρείται οτι είναι κάτω και αν δεχτεί χτύπημα όταν είναι κάτω θα είναι αυτός νικητής σε περίπτωση που δε συνεχιστεί ο αγώνας.
 • Απαγορεύονται παπούτσια με τακούνια και πρόκες.

Οι Αμερικανοί πηγαίνουν στην Αγγλία για σπουδές, μαθαίνουν την πυγμαχία και έπειτα τη διδάσκουν στους σκλάβους και τους βάζουν να αγωνίζονται μεταξύ τους. Στους μεγάλους αγώνες (Επαγγελματικά παγκόσμια πρωταθλήματα) γινόντουσαν συχνά δωροδοκίες και στοιχήματα, γι αυτό ο νικητής δεν ήταν πάντα ο καλύτερος. Η καριέρα των επαγγελματιών πυγμάχων τελείωνε συχνά τραγικά. Ο μαύρος πυγμάχος Τζων Λούις για 12 χρόνια δεν έχασε αγώνα, έκανε άλλους πλούσιους, ενώ στο τέλος αυτός και η οικογένεια του εμειναν έξω από το σπίτι τους πάμπτωχοι.

Ο πρώτος λευκός Αμερικάνος πυγμάχος ήταν ο Τζων Σάλλιβαν.

Το 1904 η πυγμαχία μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι έγινε ευρύτερα γνωστή (3η Ολυμπιάδα στο Σαίντ Λούις των ΗΠΑ).

Το 1924 ιδρύεται η ΑΙΒΑ, η Παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας.

Τότε υπήρχαν 7 κατηγορίες: 47,718, 52,162, 56,700, 61,236, 65,272, 71,700 και 71.700+

Οι νικητές στις διάφορες κατηγορίες είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος και στις μεγαλύτερες. Ετσι ο Κιρκ ήταν νικητής στην κατηγορία των 52.162 και στις επόμενες δύο κατηγορίες, των 56,700 και των 61,236 κιλών.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908 υπήρχαν 5 κατηγορίες και οι νικητές ήταν όλοι Άγγλοι επειδή η πυγμαχία μπήκε την τελευταία στιγμή.

 

Ιστορία της πυγμαχίας στην Ελλάδα

Στη σύγχρονη Ελλάδα η πυγμαχία αναπτύσσεται μετά το 1917 και ιδιαίτερα μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ο ερχομός πυγμάχων από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη έφερε νέα πνοή στο χώρο της πυγμαχίας. Ετσι έχουμε την ίδρυση των πρώτων σωματείων: “Πυγμαχικός Σύλλογος Αθηνών”, “Σύλλογος Αθλητών Φιλοθέης”, “Πυγμαχικός Όμιλος Βύρωνα”, “Μικτός Πυγμαχικός Σύλλογος Πειραιά”.

Το 1930-1939 παρατηρείται άνθηση στο χώρο της πυγμαχίας. Ο κόσμος ενδιαφέρεται κι έτσι γίνονται αγώνες σε θέατρα, ακόμη και σε σινεμά. Ο Κοκκαλοθραύστης (Σώτος Μιντάκης) ήταν το μεγάλο όνομα της εποχής. Ηταν δυνατός, ψηλός, πάνω από 80 κιλά. Με δυνατά χτυπήματα εξαντλούσε τους αντιπάλους του.

Το 1940-1947 η πυγμαχία γνωρίζει την άσχημη πλευρά του πολέμου. Μετά το 1950 βγαίνουν στην επιφάνεια νέοι πυγμάχοι. Από το 1943-54 μεσουρανεί ένα όνομα, ο Αντώνης Χριστοφορίδης. Κερδίζει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και κατόπιν του παγκόσμιου πρωταθλητή, χωρίς να έχει κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Τελικά παίρνει και αυτό τον τίτλο, χωρίς όμως να δώσει αγώνα (Ο αντίπαλός του Ζέπος δεν κατέβηκε). Το 1949-50 ιδρύεται ο Εθνικός Πυγμαχικός Σύλλογος από Σχολή Χωροφυλάκων με εκπαιδευτή τον παλιό πυγμάχο Μαυρέα. Το 1925 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος, ο “Σύνδεσμος Πυγμάχων Αθήνας”.

Το 1951 ιδρύεται η Εθνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

 

Μεθοδολογία της εκπαίδευσης

Οι βασικές αρχές της διδασκαλίας.

Η επιτυχία στον αθλητισμό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ένας πολύσημαντικός παράγοντας είναι αναμφισβήτητα η προσωπικότητα και η επιρροή τυυ προπονητή στον αθλητή.

Μια υψηλή απόδοση στον αθλητισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του προπονητή, από τον τρόπο διδασκαλίας του, από την προπόνηση, από την προετοιμασία του αθλητή και τη φροντίδα του πριν και μετά τον αγώνα.

Αρχές εκπαίδευσης πυγμάχων.

 • Να γίνεται συστηματικά και βαθμιαία
 • Παραστατικότητα της διδασκαλίας
 • Η συνείδηση του προπονητή
 • Διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας των πυγμάχων

 

Κανονισμοί

 • Κατηγορίες κιλών: 48, 51, 54, 57, 60, 64, 67, 75, 85, 91, +91
 • Τα γάντια έχουν βάρος 10 ουγγιές (284 γρ). Το δερμάτινο μέρος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 142 γραμμάρια και το γέμισμα να ζυγίζει τουλάχιστον 142 γραμμάρια.
 • Το ριγκ έχει διαστάσεις 7,20 Χ 7,20 μέτρα εξωτερικά και 6,10 Χ 6,10 εσωτερικά (από τα σχοινιά και μέσα). Το ριγκ πρέπει να είναι εξοπλισμένο με :
  • 5 τραπέζια για τους κριτές.
  • 1 γκογκ
  • 1 χρονόμετρο
  • μεγάφωνα
  • 2 καθίσματα για χρήση των πυγμάχων κατά τα ενδιάμεσα των γύρων
 • Ενδυμασία πυγμάχων: Κάσκα, μασέλα, φανέλα και σορτς (κόκκινη/μπλέ), επίδεσμους για τα χέρια που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα μήκος και 5 εκ. φάρδος, κάλτσες και παπούτσια αθλητικά.
 • Γωνιές του ριγκ: 1 κόκκινη και 1 μπλε για τους δύο πυγμάχους με αντίστοιχα χρώματα φανέλας και 2 λευκές γωνίες. Στις λευκές γωνίες πηγαίνουν οι πυγμάχοι όταν ο αντίπαλός τους έχει χτυπηθεί ή τραυματιστεί. Ο διαιτητής κάθεται στη λευκή γωνία απέναντι από τη γραμματεία. Επιπλέον 5 κριτές-διαιτητές. Η διάρκεια του αγώνα είναι 5 γύροι των 2 λεπτών με 1 λεπτό διακοπή (ξεκούραση) ενδιάμεσα.

 

Ψυχολογική προετοιμασία

Η πυγμαχία είναι δυναμικό άθλημα στο οποίο χρειάζεται ψυχική σταθερότητα. Γι αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην ψυχολογική προετοιμασία των πυγμάχων, κατά την οποία πρέπει να γίνει εξάσκηση για την ανάπτυξη της ψυχικής τους αντοχής, για την προθυμία τους να ριψοκινδυνεύσουν για κάτι, για το αγωνιστικό τους πνεύμα και για την ικανότητά τους για αυτοσυγκέντρωση.

 

Νέα του τμήματος Πυγμαχίας

 

Μεγάλη αναγνώριση για τους ΙΩΝΕΣ – Απρίλιος 2012

Ο υπεύθυνος προπονητών των ΙΩΝΩΝ, Ηλίας Ασπιώτης τον Απρίλιο του 2012 έγινε μέλος της ομάδας ομοσπονδιακών προπονητών πυγμαχίας, υπό τον Στέφανο Κωνσταντινίδη.

Η επιλογή του Ηλία Ασπιώτη για να συνεισφέρει στην προπόνηση της εθνικής ομάδας, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της σοβαρής και συνεπούς δουλειάς που κάνει σαν προπονητής των ΙΩΝΩΝ.

 

Αγώνες Πυγμαχίας – 17/3/2012

Το Σάββατο 17/3/2012 έγιναν στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. ΙΩΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ επίσημοι αγώνες Πυγμαχίας-σπάριγκ με συμμετοχή 15 σωματείων απο όλη την Αττική (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΙΩΝΕΣ, ΔΙΑΓΟΡΑΣ κ.α.)

Οι αγώνες έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, παρουσία του Γ. Γραμματέα της ομοσπονδίας κ. Τρικαλιώτη αλλά και του παλαίμαχου πρωταθλητή κ. Σβηνέλη, μέλους του Δ.Σ. της ομοσπονδίας πυγμαχίας καθώς και του ομοσπονδιακού προπονητή Στέφανου Κωνσταντινίδη.

Η διεξαγωγή των αγώνων έγινε με κάθε επισημότητα, με διαιτητές-κριτές-χρονομέτρες της ομοσπονδίας και τα αποτελέσματα καταχωρήθηκαν στα δελτία των αθλητών.

Όλοι οι παριστάμενοι – προπονητές, αθλητές, επίσημοι, θεατές – έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση των αγώνων που έγινε από τους ΙΩΝΕΣ και εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλαμβάνεται η διοργάνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, σκέψη που θα μελετηθεί σοβαρά από τον προπονητή μας Ηλία Ασπιώτη

Για τους ΙΩΝΕΣ αγωνίστηκαν οι ΓΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΡΔΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΑΔΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις και άφησαν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον.

 

Αγώνες Πυγμαχίας – 11/2/2012

Το Σάββατο 11/2/2012 έγιναν αγώνες Πυγμαχίας στις Εγκαταστάσεις της Εθνικής Ομάδας Πυγμαχίας στον Άγιο Κοσμά, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

Στους Αγώνες συμμετείχαν οι ΙΩΝΕΣ, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική εμφάνιση, ιδιαίτερα με δεδομένο το γεγονός οτι το τμήμα πυγμαχίας του συλλόγου είναι πολύ νέο.

Οι παρακάτω αθλητές των Ιώνων διακρίθηκαν:

Χαλυβόπουλος Κώστας: Δύο νίκες με τεχνικό Νοκ-Αουτ, σε αγώνες με αθλητές του ΟΣΦΠ και του Περάματος.

Κόρδας Μάριος: Μία νίκη με τεχνικό Νοκ-Αουτ, εναντίον αθλητή του ΟΣΦΠ.

 

Συμμετοχή σε αγώνες πυγμαχίας – 21/1/2012

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Ομάδας Πυγμαχίας διασυλλογικοί αγώνες υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

Οι ΙΩΝΕΣ συμμετείχαν με επιτυχία στη διοργάνωση όπως και σε όλους τους αγώνες που διοργανώνει η Ε.Ο.Π. από τότε που δημιουργήθηκε το πυγμαχικό τους τμήμα.

Η Παρουσία των πυγμάχων μας ήταν εξαιρετική, με καλύτερους τον Κώστα Χαλυβόπουλο στα -75 κιλά Ανδρών, τον Πέτρο Λαδά στα -61 κιλά Παίδων και τον Μάριο Κόρδα στα -69 κιλά Νέων.

Φιλικοί αγώνες Πυγμαχίας – 12/11/2011

Στα πλαίσια της προσπάθειάς του για συνεχή άνοδο του αγωνιστικού επιπέδου των αθλητών του, ο Α. Σ. ΙΩΝΕΣ Ηρακλείου οργάνωσε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 φιλικό μήτιγκ Πυγμαχίας. Στο μήτιγκ συμμετείχαν, εκτός από τον Α.Σ ΙΩΝΕΣ που το διοργάνωσε, ο Πυθαγόρας Κορρυδαλλού και οι αθλητικοί σύλλογοι Χολαργού και Δροσιάς. Το μήτιγκ έγινε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και στη διάρκειά του έγιναν 25 διαφορετικοί αγώνες. Οι αθλητές όλων των συλλόγων έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αποκόμισαν πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία. Ειδικά οι αθλητές των φιλοξενούμενων συλλόγων σχολίασαν θετικά τις άρτιες εγκαταστάσεις και την άψογη διοργάνωση.

 

Μιχάλης Αρναούτης – Σεμινάριο Πυγμαχίας

Στα πλαίσια της προσπάθειας του συλλόγου μας για βελτίωση και εξέλιξη των αθλητών μας οργανώθηκε σεμινάριο με τον παγκοσμίου φήμης επαγγελματία πυγμάχο Μιχάλη Αρναούτη (“Mighty Mike”).

Ο Μιχάλης Αρναούτης είναι κάτοχος του τίτλου WBO-NABO στην κατηγορία των ελαφρών βαρών, Νο 1 στην επαγγελματική λίστα της W.B.O. και θεωρείται ο καλύτερος αριστερόχειρας πυγμάχος στον κόσμο.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή μεγάλοι και μικροί αθλητές, άνδρες και γυναίκες, που επί 3 ώρες διδάχθηκαν τεχνικές σε ζευγάρια, με στόχους, επιθετικές τεχνικές, τεχνικές αντεπίθεσης.

Μερικοί τυχεροί είχαν την ευκαιρία να μπουν στο ριγκ με το Μιχάλη Αρναούτη, φορώντας γάντια και παίζοντας εκπαιδευτικά.

Μετά το τρίωρο ολοκληρώθηκε το σεμινάριο. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές για την πυγμαχία, τον τρόπο προπόνησης, τις δυσκολίες που συνάντησε ο Αρναούτης στην Αμερική, τη διατροφή των αθλητών και άλλα θέματα. Στο τέλος, ο δάσκαλός μας ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ευχαρίστησε τον Μιχάλη Αρναούτη και δώσανε ραντεβού για την επόμενη φορά που θα έρθει στην Ελλάδα.

 

Συνεργασία με τον προπονητή της εθνικής ομάδας πυγμαχίας

Από το Σεπτέμβριο του 2010, ο Α.Σ. ΙΩΝΕΣ Ηρακλείου Αττικής εξασφάλισε τη συνεργασία του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ.

Ο Σ. Κωνσταντινίδης είναι διακεκριμένος πυγμάχος με συμμετοχή σε 170 αγώνες, επί είκοσι χρόνια προπονητής σε όλα τα κλιμάκια της εθνικής ομάδας πυγμαχίας, εν ενεργεία προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών πυγμαχίας και καθηγητής πυγμαχίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επί 22 συνεχή χρόνια.

Ο Σ. Κωνσταντινίδης θα προπονεί το τμήμα πυγμαχίας κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. ΙΩΝΕΣ Ηρακλείου Αττικής.

 

Σεμινάριο Πυγμαχίας

Ο γυμναστικός σύλλογος “ΙΩΝΕΣ”, στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του για ολόπλευρη ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών του στο χώρο των πολεμικών τεχνών, διοργάνωσε σεμινάριο πυγμαχίας.

Οι αθλητές που συμμετείχαν αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για το τεχνικό κομμάτι της εκπαίδευσης – πράγμα αναμενόμενο από έναν δάσκαλο με την τεράστια αγωνιστική και προπονητική εμπειρία του Σ. Κωνσταντινίδη – όσο και από το πραγματικό μάθημα αθλητικού και αγωνιστικού ήθους που παρέδωσε, αδράττοντας την ευκαιρία από ερωτήσεις που του έγιναν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.